www.ylivieskanseurakunta.fi

Lähelle ihmistä - lähelle Jumalaa - Ylivieskan seurakunta

Tiedotteet
Yleistä 
Etusivu 
Toiminta 
Ajankohtaista 
Kuvagalleria 
Talous ja hallinto 
Linkit 
Yhteystiedot 
Merijärvi 
Kirkkohanke 

In English P� Svenska Auf Deutsch
Isotekstinen versio

 
Kirkon radiohartaudet


Takaisin | Tiedotearkisto

Yksityiskohtia Ylivieskan kirkosta

Kynttiläkruunut
Kirkossa oli yhteensä seitsemän kynttiläkruunua. Keskiristillä oli 16-haarainen kruunu vuodelta 1795 nimeltään ”Ankkuri ja raamattu”. Itäristillä alttarin edessä oli suurin, 24-haarainen kynttiläkruunu nimeltään ”Lehvät”. Länsiristillä olevan kruunun nimi oli ”Sileä ja pakotettu”. Pohjois- ja eteläristin kruunut olivat vuodelta 1690 ja nimeltään ”Kaksipäinen kotka” (etelä) ja ”Luutunsoittaja” (pohjoinen). Sakastissa oli kaksi kynttiläkruunua, joiden nimet olivat ”Lintu” ja ”Pieni ja perus”. Kynttiläkruunujen nimet muodostuivat niissä olevista pienistä hahmoista. 

 
 

Kuvat: Eveliina Pylväs


Puiset enkelit
Muistatko puiset enkelit virsitaulujen yläosassa? Heikki Sydänmetsän tekemät enkelit ehtivät olla paikoillaan noin kolmen vuoden ajan Arto Vähäkankaan vuonna 1993 tekemissä virsitauluissa. Alun perin uusissa virsitauluissa ei ollut enkeleitä, mutta vanhempi väki toivoi niitä tauluihin.
Vanhoissa virsitauluissa oli ylärivi täynnä kolmenlaisia enkeleitä, ja tämä oli jäänyt ihmisten muistiin. – Siitä idea sitten lähti uusien enkeleiden tekoon, Heikki Sydänmetsä kertoo. Heikki oli aikanaan myös mukana tekemässä vanhoja enkeleitä Ylivieskan Puusepillä 50-luvun lopulla. 

 

Kuvat: Eveliina Pylväs


 

Takaisin | Tiedotearkisto