www.ylivieskanseurakunta.fi

Lähelle ihmistä - lähelle Jumalaa - Ylivieskan seurakunta

Tiedotteet
Yleistä 
Etusivu 
Toiminta 
Ajankohtaista 
Kuvagalleria 
Talous ja hallinto 
Linkit 
Yhteystiedot 
Merijärvi 
Kirkkohanke 

In English P� Svenska Auf Deutsch
Isotekstinen versio

 
Kirkon radiohartaudet


Takaisin | Tiedotearkisto

Maasalon adventtivesper Kalajoen ja Ylivieskan kirkoissa

Armas Maasalon säveltämä Adventtivesper esitetään Kalajoen ja Ylivieskan kirkossa ensimmäisenä adventtina, Kalajoen kirkossa klo 18 ja Ylivieskan kirkossa klo 20. Vesperissä laulavat Ylivieskan ja Kalajoen kirkkokuorot. Kuoroja johtaa kanttori Martti Murtoperä ja urkurina toimii kanttori Veli Ainali. Liturgina ja puheen Ylivieskan kirkossa pitää kirkkoherra Timo Määttä. Kalajoen kirkossa liturgina ja puhujana on seurakuntapastori Ilpo Parviainen.

Vesperit yleistyivät 1920- luvulla jolloin hengellisten laulujen tilalle haluttiin tuoda Raamatun teksteihin sävellettyä liturgista musiikkia. Professori Aleksi Lehtonen, josta myöhemmin tuli arkkipiispa toimitti Vesperale nimisen kokoelman jolla oli merkittävä asema suomalaisessa jumalanpalveluskäytännössä. Hänen mielestään vesperit olivat sivujumalanpalveluksia jotka herättivät seurakuntalaisten mielenkiintoa. Syyksi hän arveli, että vesperien liturginen järjestys on eloisampaa. Vesperit toivat hänen mielestään tervettä ja kaivattua vaihtelua jumalanpalveluselämään. Siksi hän toivoi, että ne otettaisiin säännölliseen käyttöön eteenkin kirkollisten juhlapäivien yhteydessä.

Vesperin kokonaisuus rakentuu yhdessä veisattavista adventtivirsistä, liturgin, kuoron ja seurakuntalaisten välisistä vuorolauluista sekä lyhyestä puheesta. Vesperiin sisältyvä Voglerin säveltämä Hoosianna hymni kuullaan kuorojen esittämänä.

Takaisin | Tiedotearkisto